Koyunlarda Kızgınlık Koça Gelme


Kızgınlık 24-48 saat arasında değişmekle beraber ortalama 28-30 saat devam etmektedir. Eğer kızgınlığın başlangıcı tespit edilebilirse başlangıçtan 12-15 saat sonra dişiyi erkeğe aştırmak gerekir.

Koyunlarda Kızgınlık Döngüsü
Bu da sabah kızgınlık gösteren hayvanlar akşamüstü , akşam kızgınlık gösteren hayvanlar sabah koça aştırılma şeklinde uygulanır. Fakat kızgınlığın başlangıcını fark etmek yetiştirici açısından zor olduğundan pratikte kızgınlık fark edildiği anda dişilere koç katılmaktadır. Dişi, koça verildiği halde gebe kalmamış ise kızgınlık 14-19 gün sonra tekrarlanır. Gebeliği garanti altına almak için bu günlerde dişiyi tekrar koça göstermekte fayda vardır.

Sürüde koç katımı serbest olarak yapılıyorsa koçun sürüde en az 35 gün kalmasında fayda vardır. Bu sürede en azından ilk aşımda döl tutmayan koyuna ikinci kızgınlık döneminde döl tutma şansı tanınmış olur.

Kızgınlık döneminin 18-20 gün öncesinde karın altı örtüyle kaplanmış koçları sürüye katmak koyunların topluca kızgınlık göstermelerinde etkili olabilmektedir.

Koyunlarda Kızgınlık Dönemi
Genellikle koyunlar östrusa gelirken görüş işaretleri sergilemezler. Koyun yetiştiricileri kızgınlıkta olan koyunları belirlemede tohumlamayı önlemek için önlüklü bir arama koçu kullanabilir. Çoğu koyun ırkları mevsimsel çiftleşirler; onlar sadece sonbaharda kızgınlığa gelirler. Bazı koyun ırkları yılın değişik zamanlarında çiftleşirler.

Koçlar, koyunlardan daha fazla seksüel davranış işaretleri sergiler. Bir koç kızgınlığa gelen bir koyunu takip etmek ister, eksternal genital organları koklar ve yalar, flehmen yapar, başını dişi koyunun yan taraflarına sürter ve göze çarpan bir hareketle ön bacağının birini kaldırır ve indirir.

Koyunlarda Kızgınlık Belirtileri

ARAMA KOÇU
Katım mevsiminde, kızgınlık gösteren koyunları saptamak için bir arama koçu salınır. Arama koçunun karın ve kasık bölgesi çuval ya da bu iş için hazırlanmış takımlarla sarılır. Koç kızgın koyunu hızla belirler ve üzerine sıçrar. Ancak taşıdığı önlük nedeniyle aşım yapamaz. Bu şekilde kızgınlık gösteren koyun sürüden ayrılır ve aşım listelerine bakılarak ona ayrılmış koçla çiftleşmesi sağlanır.

KOÇA VERME
Dişi tokluyu koça vermekte 18 ayı geçmemeliyiz. Sürüdeki koyunlar pratikte 6-8 yaşlarına kadar, koçlar ise 4-5 yaşlarına kadar damızlık olarak kullanılabilmektedir.

Koyunlarda Kızgınlık Süresi
Koyunlarda kızgınlık genelde mevsime bağlıdır. Kızgınlık 28-30 saat devam etmektedir. Kızgınlık 14-19 günde bir tekrarlanır. Şayet sürüde koç katımı serbest olarak yapılıyorsa koç sürüde en az 35 gün kalmasında fayda vardır. Koç katımında önemli faktör dişilerin kızgınlığa gelmesidir. 20-30 koyuna 1 koç düşünülür.

Koyunlarda Kızgınlık Belirtileri
Koyunlar meleyerek erkek koyunun yanına sokularak veya birbiri üzerine atlayarak kızgınlığı belli ederler.

Bu dönemde ferç şişmiştir, çora akıntısı gelir ve sık sık idrar yapar.

Koyunlarda kızgınlık nasıl anlaşılır.
Koyunlarda kızgınlık belirtileri sığırlardaki kadar belirgin değildir.

Koyunlar bazen meleyerek, erkek hayvanın yanına sokularak veya birbirlerinin üzerine atlamak suretiyle kızgınlıklarını belli ederler.

Çoğu zaman ise koyunun koçu kabul etmesi kızgınlığın tek belirtisidir.

Bu dönemde ferç şişmiştir, koyunun üreme organından çara akıntısı gelir ve sık sık idrarını yapar.

KAYNAK:HAYVANCILIK VE TARIM

ençok okunanlar

CANLI HAYVAN PAZARLARI HANGİ İLDE HANGİ GÜN KURULUYOR

Buğday ekimi tarla hazırlığı nasıl yapılır

süt keçileri ispanya

BOZ IRK SIĞIR IRKI ÖZELLİKLERİ

GENÇ ÇİFTÇİYE 30 BİN TL HİBE BAŞVURUSU 2019

HEREFORD SIĞIR IRKI ÖZELLİKLERİ NELERDİR

 GÜNEY ANADOLU KIRMIZISI (GAK) SIĞIR IRKI

KİLİS KEÇİSİ IRKI VE ÖZELLİKLERİ

ANKARA KEÇİSİ (TİFTİK KEÇİSİ) IRKI