Hereford Sığırı Hereford İnek



Hereford İnek Yetiştiriciliği
Hereford Sığırı renk çok karakteristiktir. Yüz bütün herefordlarda beyaz olup beyaz yüzlülük dominanttır. Başın dışında vücut koyu kırmızı tüylerle örtülüdür. Göğüs altı, karın altı, bacakların uç kısımları, sırt çizgisi ve kuyruk ucu beyazdır. Gözlerin etrafında kırmızı halka olması istenilen bir durumdur. Çünkü hayvanı güneş ışığı irritasyonundan korumaktadır. Baş kısa ve geniş olup dışa doğru uzanan boynuzları vardır. Mutasyonla boynuzsuz herefordlar yetiştirilmektedir. Ergin ağırlığı dişilerde 500 kg, erkeklerde ise 800 kg civarındadır.

Hereford Sığırı Süt Verimi
Fonksiyonel özellikler; düveler 18-20 ayda sıfata girer. 14-15 yaşına kadar damızlıkta kullanılır. Yavrularını emzirirken kondisyonu düşmez. Değişik çevreye adaptasyonu çok iyidir. Sütleri sağılmaz. Yemden yararlanma kabiliyetleri iyidir. Et randımanı merada %50, enstantif beside %70’e kadar varır. Et kalitesi üst seviyededir. Eti az yağlı ve çok yumuşaktır. Obur yapılarından dolayı çok çabuk kilo alır.

Hereford sığırlarında canlı ağırlık ergin ineklerde 550-650 kg erkeklerde ise 800-1000 kg civarındadır.

Hereford Sığırı Yetiştiriciliği
Hereford etçi sığır ırkıdır. Adını İngiltere’nin güneybatı bölgesinde ki Hereford Vadisinden almıştır. 17.yy’dan sonra bu vadiden tüm Dünya’ya yayılmıştır. Bu sığır türlerinde sağım yapılmaz, sütleri buzağılarına emzirilir.

Mutlaka başı, boynu, alnı, göbek altı, ayak eklemleri ve kuyruk tüyü beyaz olur. Hem boynuzlu (İngiliz tipi) hem boynuzsuzdurlar. Kırmızı – kahverengi rengindedir.

Sakin ve barışçıl yaşarlar. İklimlere karşı kolay uyum sağlar ve dayanıklılık göstermektedir. Sağlam kas yapısına sahiptir. Az yağlı eti vardır ve yumuşaktır. Döl verimi yüksektir.

Hereford’larda yetişkin bir sığırın canlı ağırlığı dişide 500 – 600 kg’dır. Erkeklerde ise bu ağırlık 800 – 900 kg civarındadır.

Yemden yararlanma kabiliyetleri iyidir. Et verimliliği % 70 e kadar çıkmaktadır.

Sağlam kemik yapısına sahiptir. Sağlam kas ve tırnak yapılıdır. Az yağlı eti vardır. Yetiştiricilikte öncelikli tercih edilen bir sığır ırkıdır.

Hereford Sığırı

Hereford İneği Hakkında Bilgi
Hereford sığırı, İngiltere’de Herefordshire kontluğunun Hereford şehri civarında yetiştirilmiştir. Kısaca hereford sığırının anavatanı İngiltere’dir. Herefort sığır 19.yy sonlarından itibaren bütün dünyaya buradan yayılmıştır.
Hereford sığır ırkı hayvan, açık besi hayvancılık yapmaya çok uygundur. Yetiştirildiği yerlerde açık besi hayvancılık
yaygın olarak yapıldığından tercih sebebidir.

Hereford Sığırı Özellikleri
Hereford sığırı kırmızı-kahverengi renklidir.

Baş, karın altı, ayak bilekleri ve kuyruk ucu beyazdır.

Siyah hereford sığırı da mevcuttur. Yalnız kırmızı-kahverengi olana göre yaygınlaşmamıştır.

Siyah hereford sığır, kırmızı-kahverengi renkli olanlarda olduğu gibi baş, karın altı, ayak bilekleri ve kuyruk ucu beyazdır.

Hereford sığır hem boynuzlu hemde boynuzsuz olabilmektedir. Boynuzlu olanlarda boynuz kısa ve küttür.

Hereford sığır, sakin bir yaşam tarzına sahiptir.

Bu nedenle mera ve açık besi hayvancılık yapılmasına elverişli bir sığır cinsidir. Hereford sığır, sağlam kemik, tırnak ve kas yapısına sahiptir.

Hereford inek, kolay doğum yapma özelliğine sahiptir. Hereford inek, annelik içgüdüsü diğer sığır ırklarından daha fazla gelişmiştir.

Hereford ırkı sığırlar, obur yapılarından dolayı çabuk kilo alma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla besicilerin tercih sebebidir. Hereford ırkı sığırların döl verimi yüksektir.

Hereford Sığırı Verim Özellikleri
Hereford sığırı, sütü pek sağılmayan bir hayvandır. Ekseriyetle buzağıya bırakılır. Yeni doğan buzağı ağırlığı dişi buzağı 33 kg. erkek buzağı 36 kg. ortalamasındadır.

Hereford sığırlarında canlı ağırlık ergin ineklerde 550-650 kg. erkeklerde ise 800-1000 kg civarındadır.

Besideki hereford ırkı sığırlar günlük canlı ağırlık artışı 1100-1300 gün/gr ortalamasındadır.

Hereford sığırlarda etteki randıman oldukça yüksektir. %70 civarı ortalamasındadır. Bir besi hayvanında aranılan özelliklerdendir.

Hereford sığır eti yağsızdır. Et kalitesi yüksek ve yumuşaktır.

Hereford sığırı, özellikle sakin yapısıyla iyi bir mera hayvanı olması, açık besi hayvancılığı yapmaya elverişli olması, et randımanın yüksek olması, et kalitesinin iyi ve yumuşak olması kısaca problemsiz bir besi hayvanı olmasından dolayı tercih edilmektedir.

Hereford Sığırı Anavatanı
Bu ırk İngiltere’nin Herefordshire bölgesinde geliştirilmiştir.

Hereford Sığırı Vücut Rengi
Hereford’larda renk çok karakteristiktir. Bütün Hereford’larda yüz beyaz olup beyaz yüzlülük dominanttır. Yüz, döş, karın altı, ayak eklemleri ve kuyruk ucu beyaz olmalı.

Hereford İneği Diğer Irk Özellikleri
Boynuzlu ve boynuzsuz olabilir. Karın altı, ayak eklemleri kuyruk tüyü beyazdır.

Hereford Sığırı Verim Özeliği
Hereford sığırı etçi bir sığır ırkıdır.

Hereford Sığır Fiyatları
Hereford sığırları ülkemizde nadir olarak bulunmakta ve tek temin şekli ithal etmektir. Sığarlar ithal olarak geldiğinden dolayı fiyatlar çok yükseK

KAYNAK:HAYVANCILIK VE TARIM

ençok okunanlar

CANLI HAYVAN PAZARLARI HANGİ İLDE HANGİ GÜN KURULUYOR

Koyunlarda Kızgınlık Koça Gelme

CANLI HAYVAN PAZARLARI HANGİ İLDE HANGİ GÜN KURULUYOR

Bitkilerde Kalsiyum (Ca) Eksikliği

HEREFORD SIĞIR IRKI ÖZELLİKLERİ NELERDİR

HALEP KEÇİSİ IRKI VE ÖZELLİKLERİ

BAFRA KOYUN IRKI

KİLİS KEÇİSİ IRKI VE ÖZELLİKLERİ

Saanen Keçi Yetiştiriciliği