DAMIZLIK KUZULARI MERAYA ALIŞTIRMA


DAMIZLIK KUZULARI MERAYA ALIŞTIRMA
Kuzuyu meraya alıştırma dönemi çok dikkat edilmesi gereken bir dönemdir kuzu hazır yeme içmeye alışkın olduğu için yayılmayı hangi otu yiyip hangini yemeyeceğini bilmez ilk iş meraya salmadan 15 20 gün önce enterotoksemi aşısı yapmak 20 gün sonrada tekrarını uygulamak olmalıdır çünkü kuru beslemeden yeşile geçiş dönemi enterotoksemi için en riskli dönemdir.
Bunun yanında dış parazit mücadelesi için uzun etkili ilaçlar seçilmeli kenelerin hayvanlara bulastırabileceği (ağırma) kene hastalığına karşı tedbir alınmalıdır.
Bu dönemde takviye yemlemeye devam edilmeli hatta meradan dönüşte kuzuların önüne kuru otta muhakkak konulmalı su içme alışkanlığı tam oluşana kadar muhakkak önlerinde suda bulundurulmalıdır.
Meraya alıştırma döneminden önce damızlık kuzular annelerinin sesini dahi duymayacak bir yerde en az 2 ay tutularak annelerini unutmaları sağlanmalı sürüye katıldıklarında annelerini tanıyarak emmelerinin önüne geçilmeli.
Damızlık bırakılan kuzulara yayılmayı öğretmek için yayılmayı bilen fakat bırakılan kuzuların anneleri olmayan bir yada birkaç koyun içlerine katılarak ot kalitesi yüksek bir merada günün belli saatlerinde yaylıma çıkarılabilir yada çevrenizdeki bir çoban arkadaşınızla anlaşıp onun sürüsune katmak sureti ile alıştırabilirsiniz.
kaynak:hayvancılık ve tarım

Yorumlar

ençok okunanlar

Koyunlarda Kızgınlık Koça Gelme

CANLI HAYVAN PAZARLARI HANGİ İLDE HANGİ GÜN KURULUYOR

Hereford Sığırı Hereford İnek

CANLI HAYVAN PAZARLARI HANGİ İLDE HANGİ GÜN KURULUYOR

HALEP KEÇİSİ IRKI VE ÖZELLİKLERİ

Bitkilerde Kalsiyum (Ca) Eksikliği

BARINAK İÇİ TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON

HEREFORD SIĞIR IRKI ÖZELLİKLERİ NELERDİR